Als 2021 een boek zou zijn, waar zou het dan over gaan?

Connection, selfcare, strength en gratitude. Die woorden zag ik het eerst. Ik heb niet gestecheld, niet mijn best gedaan om woorden te vinden die me goed uitkwamen, deze zag ik als eerst, in deze volgorde ook. Connection, selfcare, strength en gratitude.

Het gaat om de eerste vier woorden die je in deze woordzoeker ziet. Welke zijn dat bij jou?

\"\"

De eerste vier woorden vertellen je waar jouw focus in 2022 op ligt, beloofde de kop van het Facebookbericht me. Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar ik word dan nieuwsgierig. Mijn ogen worden automatisch naar de brij van letters getrokken en zodra ik een woord herken maakt het kind in me een klein sprongetje: \’ik heb er eentje gevonden, nog eentje zoeken!\’ En dat gaat dan door totdat ik de gevraagde vier gevonden heb, de eerste zijn het moeilijkst en als je die gevonden hebt, dan zie je ineens overal woorden staan. Maar die woorden tellen dan niet meer mee want het gaat om de eerste vier. Als je die hebt, dan weet je waar je je op moet focussen in 2022. Zo eenvoudig kan het zijn.

Ik zou deze woorden zonder deze woordzoeker niet hebben opgenoemd maar ze passen wel bij me, nu, op dit moment. Ik neem ze mee naar 2022 en bedank 2021 voor de 365 dagen die ik kon vullen met lessen en leven. Vandaag sluit ik het \’boek 2021\’ af en kijk ik terug op een bijzonder jaar.

2021 was het jaar waarin we verhuisden naar Bonaire. Het oude vertrouwde, maakte plaats voor iets nieuws. Een nieuwe plek, nieuwe cultuur, nieuwe taal, nieuwe dagindeling, nieuwe obstakels, nieuwe problemen, nieuwe ontdekkingen en nieuwe oplossingen.

De emigratie is uiteindelijk een van de grootste uitdagingen in mijn leven geweest. Ik kwam er, toen ik er midden in zat, pas achter dat ik over veel dingen niet had nagedacht en met andere dingen helemaal geen rekening gehouden had. Zou ik dat van tevoren hebben geweten, dan was ik mogelijk niet vertrokken, maar nu zat ik er al en was alles in Nederland verkocht. Pech of een kans om het anders te doen? Ik koos voor de kans.

2021 is een heel leerrijk jaar geworden, zowel persoonlijk als zakelijk. Dit jaar heb ik opnieuw mogen ervaren dat je plannen kunt maken (en daar ook zeker niet mee moet stoppen omdat ze je richting geven), maar dat het bij de uitvoering van je plannen vooral aan komt op flexibel denken, probleemoplossend vermogen, het durven nemen van een risico en gaan met die banaan.

2021 (en het leven op Bonaire) heeft me laten zien dat alles wat ik wil en nodig heb er al is, ik nam alleen nooit de tijd om stil te staan en echt te kijken.

2021 heeft me laten beseffen dat mijn beste dingen ontstaan vanuit rust en aandacht. Dat sneller willen me weghaalt bij de essentie en dat goed gezonder voor me is dan perfect.

2021 heeft me in laten ervaren dat alles zijn eigen tempo heeft en dat alles wat mis dreigt te gaan toch altijd weer op zijn pootjes terecht komt.

2021 heeft me laten ontdekken dat ik het heerlijk vind om de (groei)processen van mijn cursisten te volgen, dat ik door wil gaan met het opleiden van mensen, dat ik minder tijd achter de computer door wil brengen, dat opgenomen lessen en webinars heel effectief zijn en dat het helemaal niet zo ingewikkeld is om video\’s te maken op Bonaire.

Verder ontdekte ik in 2021:

 • dat je sla op water kunt kweken,
 • dat je van melk yoghurt kunt maken,
 • dat er op Bonaire heel veel prachtig bloeiende planten groeien,
 • dat een leguaan van papaya planten houdt,
 • dat onze hond op leguanen jaagt,
 • dat niet elk contact op afstand blijft bestaan,
 • dat mensen op Bonaire elkaar groeten ……altijd,
 • dat er hele grote kakkerlakken en sprinkhanen bestaan,
 • dat je de wc schoon kunt maken met baking soda en schoonmaakazijn,
 • dat Papiamentu helemaal zo\’n eenvoudige taal niet is,
 • dat veel nieuws op Bonaire wordt verspreid en gedeeld via Whatsapp, Facebook en Facebookgroepen,
 • dat veel afval op een cruiseschip op het schip zelf wordt vernietigd,
 • dat wonen op een eiland betekent dat je minder keuzestress hebt,
 • dat opstaan voor de zon op komt een fijn begin van de dag is,
 • dat ik veel minder nodig heb dan ik in Nederland lange tijd heb aangenomen.

Vandaag vier ik dit jaar en alles wat het me heeft gebracht. 2021 heeft me geholpen keuzes te maken voor 2022. De plannen liggen klaar maar vandaag vier ik 2021. Alles heeft zijn eigen tempo en vandaag hef ik het glas op dat wat er dit jaar was.

Maak er een mooie laatste dag van <3

Tot volgend jaar!

\"\"
Scroll naar boven
jubileumactie

tot 55% korting

Op Onze Top 3 Cursussen

*Deze actie loopt tot 1 juli 2024