De handpop is bij uitstek geschikt om kinderen uit te dagen tot taal en interactie en brengt niet zelden gesprekken op gang waar je heel blij van wordt. Omdat ze spontaan zijn én je informatie verstrekken over de belevingswereld, manier van denken en het niveau van het kind. Eigenlijk zou een handpop in de \’gereedschapskist\’ (trukendoos of schatkist, het is maar net hoe je hem noemen wilt :D) van elke (professionele) opvoeder moeten zitten omdat hij met zoveel gemak zoveel méér uit het kind kan halen.
Dat weet je natuurlijk allemaal allang en pas je ook al in meerdere of mindere mate toe maar het gebruik van de pop valt of staat met tijd en inspiratie. Hij ligt mogelijk toch wat vaker in de kast dan je zou willen. Je bent hierin niet de enige, wanneer een vaardigheid nog niet helemaal eigen en onderdeel van je denken is gemaakt, is het best lastig om je intenties om te zetten in daadwerkelijke actie. Vergelijk het maar met een abonnementje op de sportschool; je weet waarom je er naartoe zou moeten gaan en neemt het je ook elke keer weer voor maar bij de uitvoering blijken er ineens een heleboel (goede) redenen te zijn waarom je deze week best nog een keertje over kunt slaan. Zo gaat dat bij mij vaak en daardoor lukt het me maar niet om mijn lijf in de staat te houden waarin ik me toch echt gezonder en vitaler voel en blijer ben met mijn spiegelbeeld.
Bedenk een eenvoudige vraag
Ik realiseer me dat het werken met de pop voor jou net zoiets kan zijn en ga je, samen met JaNee, helpen. Zet je pop recht bij je op schoot en zorg dat hij/zij oogcontact maakt met de kinderen (het kind). Dat is alles wat je, qua techniek, nodig hebt. De rest is bijzaak en onbelangrijk voor de kinderen waarmee je werkt. Laat alles wat je belemmert in het werken met jouw pop los en richt je alleen op deze zaken en op deze vraag.
Voorbeelden van een eenvoudige vraag:
heb je lekker geslapen?- wat heb je op jouw boterham?
- heb je een broertje of zusje?
- wat doe je graag?
- heb je thuis een hond (kat, cavia…)?
- etc.
Probeer het eens uit met je pop en richt je op 1 eenvoudige vraag per keer.
Veel plezier!