Het is tijd voor een volgende stap

Vandaag trok ik een affirmatiekaartje waarop staat \”I put my energy into things that matter to me\”

Ik vind het een mooie en ook eentje om even bij stil te staan, jij niet?

What matters to you? Wat zijn dingen waar je echt blij van wordt? Waar je je levend door voelt en waar je graag je bed voor uit komt \’s ochtends?

Voor mij zijn dat al ruim 30 jaar, poppen. Ik word ontzettend blij van het idee dat ik weer met een pop mag werken en daarmee contact kan leggen met een kind. Ik word ook ontzettend blij van het idee dat ik dit aan anderen mag leren.

Voor mij is de pop een echte gamechanger gebleken, een bruggenbouwer die iets voor elkaar krijgt wat ik niet kan. Toen ik met een pop begon te spelen dacht ik vooral dat ik het voor het kind deed, dat ik de drempels voor het kind aan het verlagen was.

Inmiddels weet ik dat de pop me veel meer dan dat heeft gebracht, de pop zorgde ervoor dat ik niet alleen contact maakte met het kind, maar ook met mijn eigen innerlijk kind. Toen het me lukte om echt door de ogen van een kind naar een pop te kijken, toen ik begreep wat het kind precies van de pop verwachte en daar mijn weg in begon te zoeken, ontdekte ik, naast verborgen stukjes van het kind, ook lang vergeten stukjes van mezelf.

Sommige stukjes representeerden leuke herinneringen en maakten me aan het lachen, andere stukjes brachten me soms letterlijk terug in een donkere kast waar ik me verstopte omdat ik bang of verdrietig was. Ik was al die stukjes geweest, ik ben geworden wie ik ben door al die stukjes van mijn leven. Sommige stukjes deelde ik, maar er zijn ook genoeg stukjes die nooit iemand heeft gezien, omdat ik niet zo makkelijk vertrouwde of bang was raar gevonden te worden.

De pop heeft me zeker geholpen om alle stukjes van mezelf terug te vinden en weer op zijn plek te leggen. Het instrument wat ik koos om kinderen te helpen zich op een veilige manier te uiten, hielp ook mij hetzelfde te doen.

En dat leverde een verbeterde versie van mij als opvoeder op. Ik ben meer van kinderen gaan begrijpen, ben gedrag meer gaan bekijken als een stukje van een puzzel, als informatie die nog niet compleet is. Als het kind mijn pop genoeg vertrouwt, dan zal er meer informatie prijsgegeven worden.

Mijn taak is om niet te forceren, het niet beter te weten en vooral niets op te dringen. Geduld is moeilijk, maar ook een schone zaak en als ik me ondertussen bezig hou met hoe ik mijn pop uitnodigend en veilig genoeg kan maken, dan ben ik bezig met iets moois, met iets wat ertoe doet. Something that matters. Voor het kind, maar ook voor mezelf en het kind wat ik ooit was.

*****

Na 20 jaar in het Nederlands te hebben gewerkt, is het tijd om een volgende stap te zetten. 2023 is in veel opzichten een bijzonder jaar voor me geweest en heeft me laten zien dat ik niet langer in het Nederlands kan blijven werken. Ik heb een goed verhaal te vertellen en heb het vermogen om mensen te inspireren in dat wat ik kan en doe met mijn pop. Mijn boodschap is een wereldwijde boodschap: groei begint bij het maken van contact en bij het jezelf mogen zijn en jezelf durven uiten. De handpop kan daar zoveel in betekenen. Het is altijd een droom geweest om een wereldwijd publiek aan te spreken en nu is de tijd gekomen dat ik dat ook durf en er klaar voor ben.

Ja, je leest het goed: dat ik dat durf. Net zoals het voor jou ongemakkelijk is om een pop op te pakken, is het voor mij ongemakkelijk om over te stappen naar het Engels. Dat ging niet zonder slag of stoot.

Maar ik ben het aangegaan, omdat ik weet dat het ook bij veel kinderen niet zonder slag of stoot gaat om volwassenen te vertrouwen, om zich open te stellen en om eens wat anders uit te proberen. Zij hebben de keuzes niet die ik en jij wel hebben, zij zijn afhankelijk van ons in hun groei en ontwikkeling, afhankelijk van de voorbeelden en de uitleg die wij ze geven.

Dus als jij ze graag op een andere manier wilt bereiken, ze een veilig en vertrouwd vriendje wilt bieden, wat hen speels uitdaagt om mee te doen met een gesprek of activiteit, maar je nog ongemakkelijk voelt met de pop, dan reik ik je graag mijn hand.

Dat wat ik in het Nederlands aanbied komt niet in dezelfde vorm terug in het Engels. Als je een voorkeur hebt voor het volgen van een cursus in het Nederlands, òf een cursus ziet die je echt graag wilt volgen, wacht niet tot later.

Spreekt dit je aan en staat jouw pop al een poosje op de plank? Schrijf je in en laat me je verder helpen om je obstakels te overwinnen. Stuur me gerust een bericht als je vragen hebt, ik ga graag met je in gesprek. Dit is mijn mailadres: helen@helenmeurs.com

Tot een volgend blog,

Helen

Scroll naar boven
jubileumactie

tot 55% korting

Op Onze Top 3 Cursussen

*Deze actie loopt tot 1 juli 2024