Mooie stenen…

Mooi hè, deze stenen heb ik gekregen, van Helen en die heb ze weer gekregen van een mevrouw die een heleboel van zulke stenen heeft. Het zijn edelstenen zegt ze. Edelstenen? Wat zijn dat dan? Stenen ken ik wel, die zie ik in het bos en in de tuin en toen ik in Spanje was bij de zee, toen heb ik ook stenen gezien en meegenomen. Ja, maar dat waren niet van zulke, nee, die waren grijs en wit en die vond ik ook mooi maar deze hebben echt kleurtjes hè, ja en ze glimmen, en ze hebben van die dingetjes ook die je zien kan, van die dingetjes die in de steen zitten. Ja, je kan er een beetje doorheen kijken bij sommige hè, zie je dat?

Maar wat zijn edelstenen dan hè, waarom heten ze zo, dat wil ik dan weten, dus Helen moest het opzoeken van mij, op internet en kijk, dit vond ze:

Edelstenen zijn zeldzame gesteenten, die meestal worden bewerkt en verwerkt in sieraden en sierobjecten. Edelstenen beschikken over de volgende kenmerken:

  • Schoonheid. Hieronder vallen visuele aspecten zoals kleur, glans, vuur, doorzichtigheid en lichteffecten.
  • Duurzaamheid. Hierbij wordt gekeken naar hardheid, breekbaarheid/splijtbaarheid en chemische bestendigheid.
  • Zeldzaamheid. Hierbij wordt gekeken naar hoe vaak een product in de natuur voorkomt.

Nou, dat zijn mooie woorden ook, ja, maar ik snap het nog steeds niet. Jij wel?

Helen snapt het wel en die zegt dat het verschil met de stenen in het bos en edelstenen is dat edelstenen niet zo vaak voorkomen en dat je ze kan herkennen aan hun kleur of hun glans of omdat je er doorheen kunt kijken, of omdat je er niet helemaal doorheen kunt kijken, maar er wel dingetjes in ziet. En dat edelstenen ook vaak worden gebruikt in sieraden, ja, kettingen en armbanden enzo omdat ze zo mooi zijn. Maar het zijn dus wel echte stenen, ja, ze worden dus wel door de aarde gemaakt, net als alle andere stenen. Ja, dit zijn gewoon meer bijzondere stenen en die hebben ook allemaal een naam. Ja, een naam, net zoals wij. Dat zegt ze.

Nou, dan wil ik wel weten welke stenen ik dan nu heb, jij niet? Maar hoe kom ik daar nou achter? Weet jij het?

Scroll naar boven