Neem je pop mee in het carnavalsthema

Binnenkort is het weer carnaval. Een thema waar je een handpop prima in mee kunt nemen want ook die valt te verkleden.

Mijn pop JaNee is een 65 cm grote Living Puppets menspop. Eén van de leukste dingen van de menspoppen is toch wel dat ze zo makkelijk verkleed kunnen worden en er op die manier elke keer weer anders uit kunnen zien, zich op de seizoenen kleden kunnen óf feestkleding aan kunnen trekken. Voor dit blog heb ik Mo, Mees, Jip en JaNee in carnavalskleding gehesen waarbij ze natuurlijk zelf mochten kiezen wat ze aan wilden trekken. Wij gaan voor onze verkleedkleding regelmatig shoppen bij het feestbeest, waar we zoeken in de categorieën babykleding, brillen, hoeden, pruiken en diversen.

Een pruik, bril, neus, pet of stropdas doet al wonderen

Heb je geen menspop maar een ander type of een methodepop? Ook die kun je makkelijk mee nemen in het verkleedfeest. Het is niet altijd nodig om een heel kostuum te gebruiken, alleen een neus, een bril, een pruik of een pet kan ook al heel veel effect hebben.

Wanneer je een 65 cm grote menspop hebt, kun je pruiken, brillen, petten en neuzen gebruiken die voor volwassenen zijn gemaakt, die blijven veel beter zitten dan dezelfde attributen in een kindermaat. En dat is handig want in de volwassen maat zijn er heel veel van dit soort attributen verkrijgbaar. Heb je een andere maat? Dan moet je zelf meer knutselen of op zoek gaan naar attributen, hoeden, petten, brillen, e.d. van een kleiner formaat of die makkelijk om te bouwen zijn tot iets wat past. Denk daarbij bijvoorbeeld aan strikken en stropdassen, aan haardecoraties waarvan het hoedjes te gebruiken is, een verjaardagshoed op een haarband (of die los van de haarband bruikbaar is), en artikelen die je los van je pop zou kunnen gebruiken of die jouw pop vast kan houden.

Met neuzen, brillen, pruiken en petten kom je heel ver maar een echt kostuum kan natuurlijk ook. Living Puppets menspoppen van 65 cm passen kinderkleding in maat 68-74, maar carnavalskleding is over het algemeen wat smal bij de hals en dus kopen we zelf altijd maat 80, dat valt wel wat oversized, maar ach…..dat mag best. Zowel carnavalskleding als kinderkleding heeft natuurlijk niet de handingangen waarmee je de handen van de pop kunt bespelen, die moet je er, als je dat nodig vindt, zelf in maken. Wat wel handig is, is als kleding elastiek bevat, vooral bij broekjes en rokjes is dat handig, omdat de meeste poppen geen echte taille hebben en kleding met elastiek blijft dan beter zitten.

Ik maak graag foto’s van mijn poppen in allerlei verschillende outfits, niet alleen als het carnaval is, maar eigenlijk het hele jaar door want door de toevoeging van kledingstukken, attributen, pruiken, hoeden en petten kan ik in één oogopslag duidelijk maken waar mijn activiteit over gaat en heb ik snel meer interesse dan wanneer ik het in woorden uit zou leggen. Verzamel dus alles wat te gebruiken is zodat je altijd in kunt springen op welk thema dan ook.

\"\"

Over schmink, glitter en gekleurde haargel

Ik merkte in mijn klas elk jaar opnieuw dat kinderen die geschminkt zijn, van glitters houden of met gel gekke haarcreaties maken, het fantastisch vinden als hun favoriete pop dat ook heeft. Dat is begrijpelijk, maar ik hoop dat je daar niet aan toe gaat geven, want schmink, glitter en gekleurde haargel zijn erg lastig uit een stoffen pop te krijgen. De meeste poppen zijn niet wasmachine-bestendig en degenen die dat wel zijn, kun je niet op de temperaturen wassen die nodig zijn om dit soort vlekken te verwijderen. Living Puppets poppen kunnen in de wasmachine gewassen worden op maximaal 30 graden. Je moet de pop na het wassen, aan de lucht laten drogen. Stop hem NOOIT in de wasdroger, want de meeste wasdrogers verprutsen een pop permanent (en daar kom je altijd pas achter als je het hebt uitgeprobeerd.)

Heb je nou te maken met kinderen die jouw pop graag willen versieren met schmink, glitter of gekleurde haarverf, laat je pop dan iets zeggen in de trant van:

\”Ik vind het heel mooi bij jou en zou het wel willen, maar ik ben een pop en bij mij gaat het er niet meer af\” of \”ik wil dat niet want ik kan me niet wassen zoals jij\” Kinderen accepteren dat wel.

Wil je inspiratie blijven opdoen rondom het werken met de handpop in het onderwijs, de kinderopvang, de zorg of de hulpverlening? Schrijf je dan in voor mijn mailinglijst. Je mist dan geen enkel bericht meer en bent er, als hij je niet bevalt, met 1 klik ook weer vanaf.

\"\"
Scroll naar boven
jubileumactie

tot 55% korting

Op Onze Top 3 Cursussen

*Deze actie loopt tot 1 juli 2024